• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"
    Допомога ЗСУ

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Держава може скоротити видатки на освіту
    Держава може скоротити видатки на освітуЗменшення державних надходжень внаслідок впровадження податкової реформи потребуватиме скорочення державних видатків. У групу ризику можуть потрапити сфери соціального забезпечення, медицини та освіти.

    Про це під йшлося на прес-конференції міністра фінансів Наталії Яресько, що відбулася у прес-центрі Кабінету Міністрів України.

    "Ні закон, ні проста логіка не дозволяє пропонувати зменшення надходжень, і не пропонувати одночасно зменшення видатків", - заявила міністр фінансів.

    "Згідно з оновленими оцінками, модель податкової реформи передбачає зменшення державних надходжень на додаткові 60 млрд грн. Відповідно, приблизно на таку саме суму – близько 60 млрд грн - нам потрібно зменшити і рівень видатків. Цього вимагає закон, аби не зруйнувати економічну стабільність", - заявила Яресько.

    За її словами, Міністерство фінансів готове до зменшення державних видатків.

    "Але те, які саме видатки потрібно зменшувати, а які – ні, потребує серйозних обговорень у суспільстві та складних політичних рішень. Виконувати ці рішення, врешті-решт, мають профільні міністерства, адже єдиний реальний ресурс для реальної економії видатків в Україні – це економія у сфері охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення та національної безпеки і оборони. Адже податки йдуть саме на ці цільові потреби", - заявила міністр.

    Водночас, за її словами, наразі у суспільстві обговорюються тільки ставки податків, і ніхто не бере на себе обговорення конкретних змін до видатків.

    У зв’язку з цим, Наталія Яресько закликала журналістів, експертів та громадських активістів допомоги Мінфіну та розпочати дискусію у суспільстві, як можна і як правильно зменшити видатки бюджету.

    Як підкреслила міністр фінансів, один з основних напрямків видатків – це фінансування національної безпеки та оборони. Водночас вона не впевнена, чи може сьогодні Україна дозволити собі скорочення цього напрямку, не знаючи, як довго можна буде зберегти це крихке перемир’я на сході.

    Другий, за її словами, значний напрямок видатків – це фінансування державного боргу. "Я думаю, що не було уряду в цій країні, який би зробив більше для зменшення боргового навантаження, ніж наш уряд", - зазначила Наталія Яресько.

    Вона також повідомила, що інші найбільші статті видатків - це соціальне забезпечення, медицина та освіта.

    "Таким чином, аби забезпечити скорочення державних видатків, наприклад, на 60 млрд гривень, необхідні надзвичайно складні рішення, і ці рішення мають пропонувати профільні міністерства разом з Міністерством фінансів, разом з суспільством, разом з парламентом", - сказала міністр.

    "Це складно, це дуже складно. Але, на думку Міністерства фінансів, це можливо", - підкреслила міністр фінансів Наталія Яресько.

    Освіта.ua

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024