• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!
    Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!7 квітня 2016 року у парку імені Тараса Шевченка відбулася попереджувальна студентська акція протесту.
    Сотні студентів вищих навчальних закладів звернулися до влади із закликом припинити наступ на їх соціально-економічні права, гарантовані законодавством.
    Учасники акції у виступах, плакатах, агітках та закликах висловлювалися на захист гідного майбутнього студентської молоді та виразили протест щодо невиконання норм законодавства в частині соціально-економічного становища студентів, проти недосконалості нормативно-правової бази та відсутності дійових механізмів державної підтримки молоді в період її соціального становлення.
    Особливе збурення студентської молоді викликали новації реформування системи освіти за рахунок звуження права на стипендіальне забезпечення, доступу до якісної вищої освіти, що планується законопроектом, розробленим Міністерством освіти і науки України.
    За словами учасників акції на сьогодні розмір стипендії для студентів університетів, академій, інститутів становить 825 гривень, коледжів, технікумів, педагогічних училищ – 622 гривні, що відносно гарантованого Законом України «Про вищу освіту» прожиткового мінімуму складає лише 60% та 46,8% відповідно.
    Влада ігнорує інтереси студентства, приймаючи і системно не виконуючи закони, постанови, розпорядження, які забезпечували хоча б мінімальний соціально-економічний захист.
    Звертаючись до учасників акції Ольга Чабанюк, голова первинної профспілкової організації КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, зауважила, що на сьогодні профспілками об’єднано більше 2 мільйонів учнівсько-студентської молоді, яка налаштована боротися за свої законні права через те, що держава ігнорує інтереси студентства. Видатки на освіту за останні 3 роки знижено з 7,11% до 4,5% ВВП при законодавчій гарантії не менше 10% національного доходу. Це, в свою чергу, призводить до скорочення державного замовлення на підготовку фахівців вищих навчальних закладів, зношеності матеріально-технічної бази навчальних закладів, здійснення індексації стипендії в неповному обсязі, втрати випускниками ВНЗ гарантії першого робочого місця та ін.
    Голова Молодіжної ради Федерації профспілок України Катерина Баришева наголосила на тому, що нині втрачено мережу санаторіїв-профілакторіїв та спортивно-оздоровчих таборів, відсутнє фінансування соціальних гарантій для студентів-переселенців. Також вона зауважила, що влада втручається в діяльність профспілок. Це підтверджується намірами прийняти законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» № 3474.
    Студенти сформулювали ряд вимог, які було покладено у Резолюцію акції протесту і передано до органів влади.
    Так, з метою подальшого розвитку державної молодіжної політики України, створення умов для здобуття студентами та учнями якісної безоплатної вищої і професійної освіти, поліпшення їхніх житлово-побутових умов та системи оздоровлення, а також стипендіального, транспортного забезпечення й подальшого працевлаштування учасники акції вимагають від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:
    – забезпечити виплату стипендій всім встигаючим студентам на рівні прожиткового мінімуму;
    – не допустити зменшення державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах;
    – затвердити державну програму «Студентський гуртожиток» з її фінансовим забезпеченням та дотриманням Державних будівельних норм;
    – забезпечити пільговий проїзд студентській та учнівській молоді в усіх видах міського, приміського та міжміського транспорту;
    – не допустити прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» № 3474, як такого, що звужує права студентської молоді на участь у профспілках;
    – затвердити порядок державної цільової підтримки студентської та учнівської молоді з числа учасників бойових дій, а також студентів і учнів, один із батьків яких загинув у районі проведення АТО або під час масових акцій громадянського протесту, студентів та учнів з числа внутрішньо переміщених осіб;
    – забезпечити призначення та виплату стипендії студентам та учням з числа дітей шахтарів відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».
    – зберегти існуючу мережу студентських оздоровчо-спортивних закладів з їх фінансовим забезпеченням;
    – забезпечити створення нових робочих місць для працевлаштування випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів;
    – дотримуватись норм чинного законодавства з фінансових та соціально-економічних питань, зокрема при ухваленні державного бюджету та виділення на освіту видатків у розмірі не менше 10% ВВП.
    Після виступів у парку студенти рушили протестною ходою до Алеї Героїв Небесної Сотні, де вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів, а звідти попрямували до, урядового кварталу, аби передати свої вимоги владі.
    Вимоги учасників акції було офіційно передано до секретаріату Кабінет Міністрів України для подальшого опрацювання та вжиття відповідних заходів.

    Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України



    Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!Студенти України провели попереджувальну акцію протесту!

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024