• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Максим Мельничук обговорив з освітянами області стратегічні завдання та програми розвітку галузі
    Максим Мельничук обговорив з освітянами області стратегічні завдання  та програми розвітку галузі14 липня, під керівництвом голови Київської ОДА Максима Мельничука відбулася робоча зустріч з колективом департаменту освіти та науки. Зокрема, в онлайн режимі до наради долучилися і представники районних відділів освіти, які мали можливість також обговорити з керівництвом області найбільш актуальні питання. Під час наради директор структурного підрозділу облдержадміністрації Віра Рогова презентувала програму розвитку галузі освіти в області, поінформувала про підсумки роботи за І півріччя 2016 року, а також розповіла про реалізацію обласних цільових програм системи розвитку освіти на період 2016 ˗ 2018 рр. та основні стратегічні завдання покладені на сферу освіти.

    Доповідаючи про підсумки розвитку галузі за І півріччя 2016 року директор департаменту освіти та науки зазначила, що на даний час триває активна підготовка закладів освіти області до навчального року. Зокрема, відбуваються планові капітальні ремонти по заміні вікон та системи опалення. На такі потреби з місцевих бюджетів вже виділено 148 млн. 663 тис. грн. та з обласного бюджету 915 тис. грн.

    Серед стратегічних цілей у розвитку дошкільної освіти Віра Рогова назвала розширення мережі дошкільних закладів. У планах департаменту створити цього річ 2500 місць. На даний час вже створено 495 місць, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 300 місць більше. Задля забезпечення дошкільною освітою дітей, які цього потребують при навчально-виховних об’єднаннях відкриті дошкільні відділення та групи короткотермінового перебування. Зараз у Київській області функціонують 735 дошкільних навчальних закладів, які відвідують понад 69 806 тис. вихованців.

    Більш детально зупинилася директор департаменту освіти і науки й на питанні створення опорних навчальних закладів. Департаментом освіти і науки проведено конкурс на кращий опорний загальноосвітній заклад у Київській області. Переможцями визначено 26 опорних навчальних закладів, 2 з яких знаходяться в об’єднаних територіальних громадах. В закладах, які визначені опорними, на сьогодні навчається 7055 учнів, що складає 43% від їх проектної потужності. У 2016 - 2017 н. р. заплановано довозити ще 1445 учнів (з них 133 учні, які навчаються за індивідуальною формою), внаслідок цього наповнюваність опорних шкіл зросте до 52% від проектної потужності. За повідомленням департаменту освіти і науки базовим закладом серед опорних шкіл визначено Володарський навчальних заклад.

    Обговорюючи питання функціонування опорних навчальних закладів з освітянами області голова Київської ОДА наголосив на важливості фахового підходу у напрямку створення мережі освітніх закладів такого типу.

    «У цьому році ми активно працюємо над підсиленням роботи опорних навчальних закладів. Напрацювання у цьому напрямку послугують основою у побудові нової системи у функціонуванні такого типу закладів освіти. Набутий досвід дозволить нам вже наступного року перейти до більш детальної роботи по вдосконаленню інших навчальних закладів. Адже потрібно працювати над тим, щоб якість нашої освіти була максимально наближеною до європейських стандартів», - зазначив Максим Мельничук.

    Директор департаменту освіти та науки щодо цього питання, у свою чергу, відзначила, що у розбудові мережі опорних закладів необхідно окреслити подальші плани роботи.

    «Якщо говорити про якісні освітні послуги, у Київській області створені опорні навчальні заклади. Ми вирішили що в кожному районі області буде функціонувати опорний заклад, який надаватиме якісні послуги незалежно від місця розташування. Тому обравши такий шлях ми повинні вибудували певні тенденції і по розвитку цих освітніх навчальних закладів. Зокрема, необхідно підготувати відповідних фахівців, які працюватимуть за оновленим змістом», - зазначила Віра Рогова.

    Із чи не найбільш якісно проведеної роботи у розвитку галузі освіти можна назвати і досягнення учнів Київщини на Всеукраїнських олімпіадах. Так у 2015/2016 навчальному році Київську область представляли 69 учнів. Результатом участі у змаганнях стали 35 призових місць (50,7 % від загальної кількості учасників). За підсумками участі в олімпіадах у 2015/2016 н. р. 1 учениця отримуватиме стипендію Президента України. Стипендії голови Київської обласної державної адміністрації отримають: 31 учень, що став переможцями ІV етапу Всеукраїнських олімпіад та ІІІ етапу конкурсу - захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України; 60 учнів, які за результатами ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад нагороджені дипломами І ступеня.

    Керівник столичної області звернув увагу працівників департаменту на те, що у навчальних закладах області потрібно підсилити роботу у науковому спрямуванні.

    «Ми маємо зараз потурбуватися й про те, щоб талановиті діти та молодь мали можливість включатися у пошуковий спектр освіти та робити певні наукові дослідження вже починаючи зі загальноосвітньої школи, реалізовуючи свої здібності. Важливо зробити акцент на тому, щоб у школах ця робота була підсилена», - додав голова Київської ОДА.

    Продовжуючи Максим Мельничук також звернув увагу присутніх і на питання дитячого харчування в освітніх закладах Київщини. Зокрема, виступив з ідеєю розробити та запровадити спеціальну програму «Шкільне молоко». Адже на території області працює чимала кількість виробників та переробників молока, тому можливості для реалізації таких заходів високі.

    Щодо інклюзивного навчання, в області спостерігається позитивна динаміка в організації інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами. У 2015/2016 н. р. в області функціонувало 124 загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, в яких організовано інклюзивне навчання та виховання. У 2015/2016 н. р. інклюзивним навчанням і вихованням у навчальних закладах охоплено 303 дитини. На період 2016/2017 н. р. прогнозовано функціонування 160 навчальних закладів з інклюзивною формою навчання та виховання.

    Директор департаменту освіти і науки Віра Рогова розповідаючи про роботу свого структурного підрозділу також зупинилися на програмах розвитку освіти. Зокрема, за ініціативи та підтримки голови Київської ОДА було розроблено Програму розвитку системи освіти на період 2016 ˗ 2018 рр. Основна її мета полягає у забезпеченні рівного доступу дітей до якісної освіти в умовах децентралізації. На окреслені завдання за цією програмою лише у 2016 році з обласного бюджету виділено 12 409 тис. грн. Основні заходи, які планують здійснювати за цією Програмою наступні: забезпечення опорних шкіл сучасним матеріально-технічним обладнанням, оздоровлення вихованців закладів освіти обласної комунальної власності, учнів професійно-технічних навчальних закладів та студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації обласної комунальної власності (сироти та позбавлені батьківського піклування), призначення стипендій голови Київської обласної державної адміністрації учням – переможцям всеукраїнських олімпіад і конкурсів. На окреслені завдання за цією програмою лише у 2016 році з обласного бюджету виділено 12 409 тис. грн.

    Окрім того, в рамках обласної Програми «Шкільний автобус» на 2015 – 2017 рр. з обласного бюджету було виділено 10 млн. 700 тис. В цілому на закупівлю шкільних автобусів у нинішньому році передбачено залучити 52 млн. 800 тис грн.



    http://www.kyiv-obl.gov.ua

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024