• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    День соціальної справедливості
    День  соціальної справедливостіСьомий рік поспіль 20 лютого в Україні відзначається День соціальної справедливості, запроваджений за ініціативою ФПУ Указом Президента в 2011 році.
    Відзначення цієї дати на державному рівні підтверджує прихильність України до загальновизнаних у світі принципів соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегій, спрямованих на її забезпечення, має сприяти подальшому нарощуванню зусиль в області викорінювання бідності, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту і соціальної справедливості для всіх.
    Цього можна досягти, в першу чергу, шляхом забезпечення гідної оплати праці.
    Уряд зробив перший крок на цьому шляху, актуалізувавши вперше за останні 16 років набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг та Верховна Рада України на законодавчому рівні встановила мінімальну заробітну плату на оновленому прожитковому мінімумі у розмірі 3200 грн.
    Цьому рішенню передували численні пропозиції профспілок до Держбюджету, зокрема, щодо обґрунтованого рівня мінімальної зарплати, профспілкові акції протесту з висуненням вимог до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, профспілковий ультиматум до Верховної Ради та депутатських партій і груп тощо.
    Разом з тим, підвищення вдвічі розміру мінімальної зарплати – це тільки перший крок на шляху реформування оплати праці.
    Профспілки наголошують, що реформа оплати праці має відбуватися на засадах справедливого розподілу результатів та підвищення рівня оплати праці до стандартів ЄС з метою зростання престижності праці українців. Усунення нерівності, яка склалася сьогодні в оплаті праці керівників і ТОП-менеджерів та працівників на підприємствах, шляхом запровадження єдиних підходів до оплати праці, стимулювання до висококваліфікованої праці, забезпечення міжгалузевої диференціації в оплаті праці та конституційного права на своєчасне отримання заробітної плати є першочерговими завданнями на шляху реформування оплати праці.
    Сьогодні українське суспільство, як ніколи, гостро відчуває потребу в утвердженні соціальної справедливості – багатократне зростання ціни на природний газ і тарифів на житлово-комунальні послуги стрімко поглиблюють прірву між заможними та малозабезпеченими верствами населення.
    Задля викорінення соціальної несправедливості, зміцнення соціального добробуту, широкомасштабного й стійкого економічного зростання, профспілки України домагаються від влади узгодження Урядової політики ціноутворення з політикою доходів населення, підвищення рівня прожиткового мінімуму для всіх соціальних і демографічних груп населення з урахуванням оновлених наборів, оскільки відповідно до норм ратифікованої Україною Конвенції МОП № 117 вся політика повинна, передусім, спрямовуватися на досягнення добробуту й розвитку населення.
    Прагнучи дотримання прав кожної людини, досягнення суспільної злагоди та європейського рівня громадян в ім’я українського народу та прийдешніх поколінь, профспілки України наголошують на об’єднанні зусиль органів виконавчої влади, організацій роботодавців і профспілок, представників прогресивної громадськості, науково-експертної думки у справі досягнення європейських гарантій в оплаті праці та своєчасній виплаті гідної заробітної плати кожному працюючому, належного рівня соціального захисту працівників, забезпечення рівного доступу всіх громадян до суспільних благ, соціальної справедливості та недискримінації, дотримання встановлених державою соціальних стандартів та гарантій.
    Федерація профспілок України закликає Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, центральні та місцеві органи виконавчої влади, роботодавців та підприємців, громадські організації – спрямовувати спільні зусилля на забезпечення соціальної справедливості у суспільстві на основі поваги до прав та законних інтересів громадян, підвищення рівня життя населення, соціальної стабільності в державі, забезпечення кожній людині гідних умов існування та ефективного соціального захисту.
    Вирішення цих питань сприятиме виконанню нашою державою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Програми Гідної праці МОП для України на період 2016-2019 років, а також реалізації державної політики у сфері боротьби з бідністю та забезпеченню гарантованих Конституцією України прав людини на достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї.

    Наша спільна задача сьогодні – знайти шляхи мінімізації негативних наслідків прийнятих рішень та виробити спільні рекомендації, направлені на забезпечення гідного життя наших громадян!

    Прес-центр ФПУ

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024