• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Звернення Профспілок до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
    Переможці і лауреати міського етапу конкурсу дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей - 2024" Славутицької міської організації Профспілки
    Траєкторія кар’єри випускників закладів вищої і фахової освіти: звіт МОНУ

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     




    Значення медичних оглядів в профілактиці нещасних випадків (в тому числі з летальним наслідком)
    Значення медичних оглядів в профілактиці нещасних випадків (в тому числі з летальним наслідком)
    Питання створення безпечних умов праці, недопущення нещасних випадків, профілактика професійних захворювань були і є важливими та актуальними на будь якому підприємстві.
    Однією з можливих причин нещасних випадків на виробництві є порушення Порядку проходження медоглядів (як попередніх, так і періодичних, а також щозмінних перед- рейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв) або не проходження їх взагалі.
    Метою медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема можливості виконання ним певних трудових обов’язків , своєчасного виявлення хронічних професійних захворювань, встановлення медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт.
    Так, наприклад, для працівників, які здійснюють роботи на висоті, одними з протипоказань є порушення функції вестибулярного апарату, стійке зниження слуху та хвороби органу зору (зниження гостроти зору, обмеження поля зору тощо).
    У осіб, які керують транспортними засобами одними з протипоказань є хвороби серця будь якої етіології та захворювання судин (артерій, вен).
    Стале погіршення стану здоров’я (незадовільне самопочуття) веде до порушення координації рухів, зорових розладів, неуважності, втрати пильності та контролю реальної ситуації. При цьому працівник порушує вимоги технологічних інструкцій, припускається помилок та неузгодженості в роботі; у нього знижується відчуття безпеки. Спостерігається погіршення сприйняття подразників, внаслідок чого працівник окремі подразники зовсім не сприймає, а інші сприймає із запізненням; зменшення здатності концентрувати увагу, свідомо її регулювати; посилення мимовільної уваги до побічних подразників, які відволікають працівника від трудового процесу; погіршення запам’ятовування та труднощі пригадування інформації, що знижує ефективність професійних знань; підвищення дратівливості, зміни частоти слуху, зору.
    Це може призвести до збільшення кількості нещасних випадків на виробництві.
    Чинним законодавством України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, а також перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковому медичному огляду.
    Роботодавець зобов’язаний організувати за свій рахунок та проконтролювати проходження медичних оглядів як для вже працюючих на підприємстві співробітників, так і для тих, які лише приймаються на роботу.
    Працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, роботодавець повинен відсторонити від роботи, а також не допустити до роботи тих працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров’я.
    Нагадуємо, що на період проходження медогляду за працівником зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.

    Джерело: mk.dsp.gov.ua

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024