• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Чи враховується індексація для забезпечення розміру мінімальної зарплати
    Згідно зі ст. 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Це основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До додаткової заробітної плати включаються доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.
    За пунктом 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5, зареєстрованим у Мінюсті України 27.01.2004р. за №114/8713, суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, належать до фонду додаткової заробітної плати.
    Статтею 31 Закону України «Про оплату праці» встановлено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

    Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.
    Ч.2 ст.3-1 Закону України «Про оплату праці» визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров»я, за роботу в нічний та надурочний час, роз»їздний характер роботи, премії до святкових і ювілейних дат.

    Щодо коштів проведення індексації заробітної плати, то ст. 5 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» передбачено, що підприємства, установи та організації підвищують розміри оплати праці у зв»язку з індексацією за рахунок власних коштів.
    Підприємства, установи та організації, що фінансуються чи дотуються з Державного бюджету України, підвищують розміри оплати праці у зв»язку з індексацією за рахунок власних коштів і коштів Державного бюджету України.

    Індексація грошових доходів населення проводиться в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів та бюджетів загальнообов»язкового державного соціального страхування на відповідний рік.

    Ганна Царенко, головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області.
    Джерело: kr.dsp.gov.ua

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024