• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Звернення Профспілок до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
    Переможці і лауреати міського етапу конкурсу дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей - 2024" Славутицької міської організації Профспілки
    Траєкторія кар’єри випускників закладів вищої і фахової освіти: звіт МОНУ

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     




    Вимоги до роботи за комп’ютером
    Вимоги до роботи за комп’ютером
    Міністерство соціальної політики України затвердило Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями.

    Вимоги поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності та встановлюють мінімальні вимоги безпеки та захисту здоров’я під час здійснення роботи, пов’язаної з використанням екранних пристроїв незалежно від їхнього типу та моделі.

    Встановлено мінімальні вимоги до безпеки здоров’я працівників при роботі з екранними пристроями.

    Вимоги з безпеки та захисту здоров’я працівників при такій роботі затверджені наказом Мінсоцполітики від 14 лютого 2018 року № 207.

    Наказ був зареєстрований в Мін'юсті 25 квітня і набуде чинності з дня офіційного опублікування.

    Вимоги не стосуються комп’ютерних класів (кабінетів, аудиторій тощо) навчальних закладів та робочих місць співробітників, що займаються обслуговуванням, ремонтом і налагодженням екранних пристроїв.

    Встановлено обов'язок роботодавця проінформувати працівників під розписку про умови праці та наявність на їх робочих місцях небезпечних і шкідливих виробничих факторів (фізичних, хімічних, біологічних, психофізіологічних), які виникають при роботі з екранними пристроями та ще не усунуті, а також про можливі наслідки їх впливу на здоров’я.

    Роботодавець своїм коштом забезпечує проведення медичних оглядів працівників і при необхідності – виконання відповідних оздоровчих заходів.

    Робочі місця повинні бути спроектовані так і мати такі розміри таким чином, щоб працівники мали простір для зміни робочого положення і рухів.

    Всі елементи робочого місця та їх розташування повинні відповідати ергономічним, антропологічним, психофізіологічним вимогам, а також характеру виконуваних робіт. Освітлення повинне створювати відповідний контраст між екраном і навколишнім середовищем (з урахуванням виду роботи) й відповідати вимогам ДСанПіН 3.3.2.007-98.

    Мікроклімат виробничих приміщень повинен підтримуватися на постійному рівні і відповідати вимогам санітарних норм ДСН 3.3.6.042-99. Робочий стіл або робоча поверхня повинні бути достатнього розміру і мати низьку відбивну здатність, допускати гнучкість при розміщенні екрану, клавіатури, документів і відповідного обладнання.

    Робоче крісло повинно бути стійким і дозволяти працівнику легко рухатися і займати зручне положення. Сидіння має регулюватися по висоті, спинка сидіння – як по висоті, так і по нахилу.

    Варто передбачати підніжку для тих, кому це необхідно для зручності. Щодня перед початком роботи необхідно очищати екранні пристрої від пилу і інших забруднень.

    Не допускається робота з екранними пристроями, в яких під час роботи з'являються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані та інші несправності. Також встановлено мінімальні вимоги безпеки до екранних пристроїв.

    Наказ nakaz_msp_207_14_02_2018.pdf [172,71 Kb] (cкачиваний: 330)

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024