• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Тетянин День
    Тетянин День

    Щорічно Тетянин день в Україні святкують 25 січня, також у цей день прийнято святкувати день студента, адже Тетяна в свій час була покровителькою студентства.
    За переказами, язичники піддавали юну римську християнку Тетяну страшним тортурам, але на ранок її рани гоїлися. Язичники били дівчину залізними палицями, кинули на арену до голодного лева, який не розірвав її, а покірно лизав ноги, намагалися спалити, але на тілі Тетяни не залишалося ніяких слідів тортур. Після цього було ухвалено рішення вбити її з допомогою усікновення мечем. День смерті мучениці 25 січня (12 січня за старим стилем) став Тетяниним днем. Мощі (десниця) святої Тетяни перебувають у Свято-Успенському Псково-Печерському монастирі. Свята Тетяна – покровителька студентів і заступниця всіх дівчат на ім'я Таня. У цей день прийнято ставити свічки у церкві за успіхи у навчанні. Дівчата в цей день майстрували невеликі волоті з ганчірок і пір'я. Вважалося, що якщо поставити таке мітелко в "бабин кут" будинку вподобаного хлопця, хлопець точно на ній одружується, а шлюб буде довгим і щасливим. В церквах проходять богослужіння на честь мучениці Тетяни, ставлять свічки за успіхи у навчанні. Цей день – чудова нагода привітати всіх Тетян і проявити знаки уваги. За традицією, господині у цей день печуть хліб і пряники у формі сонечка - це робить весну трохи ближче, а сонечко за вікном - яскравіше і тепліше. Кожен член сім'ї повинен обов'язково спробувати шматочок такого "сонечка".

    Студенти цей день відзначають особливо гамірно, за студентською традицією, в день студента не можна навіть торкатися до конспектів з лекціями.
    Звідси і традиція закликати Шару: потрібно вийти на балкон або відкрити вікно і голосно закричати «Шара прийди». Якщо у відповідь хтось крикне «вже в дорозі», то навчальний рік буде легким.

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024