• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні
    Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні
    18 грудня 2019 року у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему – «Проблеми формування прожиткового мінімуму в України».

    У слуханнях взяли участь народні депутати, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, міністерств та відомств, профспілок, організацій роботодавців, громадських організацій.

    Відкрила слухання Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. На початку виступу вона наголосила на актуальності теми і повідомила, що ініціатором цих слухань є Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

    «Тема формування та забезпечення гідного прожиткового мінімуму є надзвичайно соціально чутливою. Але найголовніше, про що ми маємо пам’ятати, це про те, що прожитковий мінімуму є базою соціальних стандартів та дієвим інструментом стримування бідності», – підкреслила заступниця Голови.

    Загальною деклараціє прав людини передбачено, що «кожна людина має право на достатній життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та соціальне обслуговування, який є необхідним для підтримання здоров’я і добробуту її самої та її сім’ї». І Конституція України гарантує кожному громадянину та громадянці достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї.

    «Реалізація цієї гарантії передбачає обов’язкове врахування прожиткового мінімуму. Забезпечення права на захист від бідності та соціального відчуження також є одним із головних зобов’язань нашої країни згідно Європейської соціальної хартії. Вона була ратифікована Верховною Радою ще у 2006 р. Поліпшення якості людського життя та рівня соціального захисту, скорочення бідності та посилення соціальної єдності є однією з важливих складових Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом», – додала вона.

    За даними Держстату, у першому півріччі 2019 р. українські домогосподарства витрачали майже 50% своїх коштів на продовольчі товари і харчування. В середньому ще понад 50% сімейного бюджету йде на оплату комунальних послуг. Залишається зовсім небагато на ніші потреби.

    З трибуни було наголошено, що бідність – це прірва між реальним та офіційним встановленням прожиткового мінімуму. За останніми даними Держстату, 40% населення є бідним і Україна поки залишається однією з найбідніших країни Європи.

    Станом на вересень 2019 р. фактичний прожитковий рівень з урахуванням обов’язкових платежів складає 4218 гривень. При цьому законодавчо встановлений прожитковий мінімум для всіх категорій населення вже не перший рік є на 40-50% меншим за той, що дозволяє вижити в реальному сьогоденні. На 1 грудня прожитковий мінімум встановлено на рівні 2102 гривні.

    Перед учасниками слухань виступив Голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Голова ФПУ Григорій Осовий.

    Він проаналізував, як сьогодні формується Закон «Про прожитковий мінімум», стаття перша якого передбачає, що розмір прожиткового мінімуму визначається нормативним методом у розрахунку на місяць на одну особу.

    Григорій Осовий наголосив, що прожитковий мінімум – це стандарт і профспілки проти демонтажу системи соціального захисту і виступають за ресурсне забезпечення цих важливих конституційних гарантій. І підкреслив, що потрібна політична воля і спільна праця Президента, Уряду, профспілок задля для забезпечення якісного і сучасного наповнення цього державного стандарту.

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024