• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Пленум ЦК Профспілки: завершальний етап до підписання Галузевої угоди
    Пленум ЦК Профспілки: завершальний етап до підписання Галузевої угоди
    Соціальний діалог – це реальний шлях до змін на краще. Профспілка працівників освіти і науки України продовжує вважати переговорний процес найбільш перспективним і конструктивним видом соціального партнерства і докладає зусиль задля його розвитку.
    З таким налаштуванням Голова Профспілки Георгій Труханов розпочав роботу пленуму ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, що відбувся 19 травня 2021 року на платформі ZOOM.
    У роботі заходу взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, заступник міністра Світлана Даниленко, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.
    На порядок денний було винесено наступні питання

    – стан виконання Галузевої угоди між Міністерством та ЦК Профспілки на 2016-2020 роки та схвалення проекту документу Галузевої угоди між Міністерством та ЦК Профспілки на 2021-2025 роки;

    – формування рад Центрального комітету Профспілки;

    – затвердження Регламентів пленуму та засідання президії ЦК Профспілки.

    У своєму виступі Георгій Труханов зазначив, що важливою формою соціального партнерства в освіті, залишається колективно-договірне регулювання трудових відносин.

    Галузева угода між ЦК Профспілки з Міністерством, що була укладена у листопаді 2016 року, мала зміни і доповнення, зокрема у зв’язку з прийняттям нової редакції закону «Про освіту», та з метою посилення соціального захисту в період карантину – у грудні 2020 року.

    Про хід реалізації відповідних положень Галузевої угоди неодноразово йшлося на пленумах та засіданнях президії ЦК, а також на IХ з'їзді Профспілки. Захисні положення Галузевої угоди використовували організації на місцях при вирішенні питань, пов'язаних з трудовими договорами, оплатою праці, робочим часом та часом відпочинку, визначенням додаткових соціальних пільг та гарантій. Вони є основою для укладення угод в територіях та колдоговорів безпосередньо в закладах освіти. Відповідні угоди було укладено у переважній більшості областей, міст та районів і діють майже у 23 тисячах закладів освіти.

    Голова Профспілки підкреслив, що у переліку здобутків дії Галузевої угоди – певне зростання заробітної плати працівників, збільшення тривалості щорічних відпусток вихователям – дошкільникам, поліпшення стипендіального забезпечення. Своєчасно та в повному обсязі виплачувалася заробітна плата. А стабільну роботу закладів та установ освіти, забезпечення трудових прав та інтересів працівників та здобувачів освіти допомагали забезпечувати спільні листи Міністерства та ЦК Профспілки.

    Георгій Труханов не оминув положення угоди, які забезпечити не вдалося. Зокрема, мова йшла про невиконання норм статті 61 закону «Про освіту» щодо розміру посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних працівників. Не реалізовані положення законодавства щодо фінансового забезпечення галузі, удосконалення умов оплати праці окремих категорій працівників. Також значні труднощі супроводжували процес реалізації окремих положень Галузевої угоди на місцях, основна причина цього – недостатнє фінансування, особливо з місцевих бюджетів.

    Була також наголошено, що спільна робоча комісія напрацювала документ, який сьогодні готовий до ухвалення пленумом. Підтримано пропозиції робочої комісії з боку профспілки зберегти розділи діючої угоди. Оскільки частина положень угоди і нині залишається актуальною, комісією запропоновано включити їх в проект Галузевої угоди на наступний термін.

    «Соціальний діалог – це реальний шлях до змін на краще, ним іде вся Європа. Галузева Профспілка переконана, що саме шлях соціального діалогу буде і надалі пріоритетним у взаєминах з Міністерством освіти і науки України при вирішенні нагальних проблем функціонування освітньої галузі, створення гідних умов праці та навчання спілчан», – завершив доповідь Георгій Труханов.

    Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму слові підкреслив, що нова Галузева угода має понад 15 нових пунктів, які будуть втілюватися у життя спільно з профспілкою.

    «Важко виділити позиції в новій Галузевій угоді, які мають пріоритетне значення, вони усі важливі. Тому щиро дякую нашій Профспілці, щиро дякую колегам, які спільно з міністерством напрацювали нову Галузеву угоду і з задоволенням її підпишу», – сказав Сергій Шкарлет.

    Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий привітав освітян із напрацюванням та представленням до підписання добротного документу, який ілюструє дієвий і ефективний соціальний діалог між Профспілкою та профільним міністерством. І зазначив, що переговори – це досить вкладний і тривалий процес і дуже добре, що сторони зуміли знайти консенсус і порозуміння.

    «В нинішніх кризових умовах, спричинених COVID-19, важливо зберегти надбання, які були. Це завдання №1», – сказав Голова ФПУ, зазначивши далі, що у пропонованій до підписання угоді примножено і закріплено той рівень захисту прав, що був у «добрі доковідні часи», коли була кращою і економіка, і соціальний діалог із владою. Адже зміна політичних фігур та політики уряду впливають на якість переговорного процесу і власне соціального діалогу.

    Також Григорій Осовий наголосив, що Спільний представницький орган профспілок, Федерація профспілок України завжди підтримає освітян у захисті їх прав та гарантій і побажав гарного старту у реалізації нової Галузевої угоди.

    Після усіх виступів делегати пленуму схвалили нову Галузеву угоду до підписання. Церемонія підписання відбудеться найближчим часом.

    Далі було розглянуто питання формування рад ЦК Профспілки та затвердження Регламентів пленуму і засідання президії ЦК Профспілки. З усіх питань порядку денного було прийнято відповідні постанови.

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024