• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Обов’язковість вакцинації від COVID-19: позиція профспілок
    Обов’язковість вакцинації від COVID-19: позиція профспілок
    Спільний представницький орган профспілок не підтримує наказ МОЗ «Про затвердження змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 4 жовтня 2021 р. № 2133, яким затверджено зазначений Перелік, оскільки ці документи мають дискримінаційні ознаки, суперечать національним та міжнародним нормативно-правовим актам, згідно з якими вакцинація є добровільною. Застосування до працівника заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від хвороби COVID-19, викликаної вірусом SARS- CoV-2, є неправомірним.

    Профспілки виступають за вакцинацію і ефективну боротьбу проти вірусу, за розширення роз’яснювальної роботи і збільшення кількості «послів» щеплення.

    Основні проблемні питання, пов’язані з набуттям чинності вказаних нормативно-правових актів, як показала нарада представників сторін соціального діалогу 20 жовтня ц.р., проведена за ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, знаходяться в площині їх практичного застосування у трудових відносинах. Так, підстав для відсторонення працівників від роботи в чинному законодавстві достатньо, але процедура відсторонення не передбачена, відсутні критерії, за якими роботодавець може визначати чи працівник відмовився чи ухилився від вакцинації.

    Виникають питання щодо збереження заробітної плати, до безальтернативності підходу у проекті наказу до відсторонення від роботи працівників, які не вакцинувалися, адже для певної їх частини можна організувати дистанційний режим роботи. У наказі і проекті наказу не враховані питання протипоказань до щеплення, необхідність врахування стану здоров’я людини перед тим, як вакцинуватися, не враховується категорія людей, які перехворіли на COVID-19 і здобули імунітет.

    Слід також зазначити, що психологічним фактором, через який багато людей відмовляється від процедури щеплення, є інформація про застосування вакцин, які не мають офіційного документального підтвердження проходження повного циклу клінічних досліджень. Наразі немає гарантії їх безпечності, тому громадяни у своїх зверненнях, в тому числі і до СПО об’єднань профспілок, називають щеплення такими вакцинами медичними експериментами і апелюють до відповідних норм права.
    З огляду на викладене, СПО об’єднань профспілок запропонувало МОЗ скасувати виданий наказ від 4 жовтня 2021 р. № 2133 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» та підтримує пропозиції представників Мінекономіки, МОН, Держпраці, інших установ і організацій, висловлені на вказаній вище нараді 20 жовтня 2021 р. щодо комплексного підходу до підготовки цього нормативно-правового акту, і готовий в цьому взяти активну участь.

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024