• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Міжнародний вебінар: спільна підтримка освітян України
    День українського добровольця
    Google запрошує вчителів та викладачів на цифровий курс

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Парламент врегулював окремі питання освітньої діяльності в умовах воєнного стану
    Парламент врегулював окремі питання освітньої діяльності в умовах воєнного стану
    У Верховній Раді України 19 червня 2022 року 313 голосами народних депутатів проголосований закон «Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» № 2315-ІХ, яким доповнено «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту».

    20 червня законопроект подано на підпис Президента України.

    У законі враховано позицію ЦК Профспілки, викладену на адресу профільного Комітету до його законопроекту за № 7325 від 28.04.2022, щодо недопущення прийняття норми про зняття обмежень граничної межі наповнюваності класів, заборони ліквідації та реорганізації закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості без громадського обговорення проекту рішення не менше ніж за рік до його прийняття.

    Положення, що передбачалися в законопроекті 7325 про зупинення на час воєнного стану дії положень статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» в частині скасування граничних нормативів наповнюваності класів могли бути стимулом для засновників не створювати додаткові класи, зокрема й для учнів з числа внутрішньо переміщених осіб, та призвести до інтенсифікації праці вчителів, особливо в умовах дистанційного навчання, а також до погіршення умов для здобуття якісної освіти учнями.

    Тож чинні нормативи максимальної наповнюваності класів за денною або вечірньою формами навчання зберігаються. Щодо дистанційної – ми переможемо.

    Профспілка визнала хибною позицію, що знищення, руйнування чи пошкодження будівлі чи приміщень закладу призведе до необхідності фінансування неіснуючих закладів освіти, бо таке знищення не означає ліквідацію юридичної особи.

    ЦК Профспілки наголосив, що з метою забезпечення безперервного функціонування системи загальної середньої освіти, як і освіти всіх рівнів в цілому, важливим було б рішення про накладення мораторію на закриття закладів освіти в умовах воєнного стану.

    Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про повну загальну середню освіту» зупинено норму частини третьої статті 10 цього Закону щодо тривалості освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти не менше 175 навчальних днів і закінчення навчального року не пізніше 1 липня наступного року, а також його початку у День знань – 1 вересня.

    Надано права засновнику закладу загальної середньої продовжувати строк дії контракту з керівником без проведення конкурсу до скасування воєнного стану.

    Очікуємо на підписаний Президентом України Закон.

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024