• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Звернення Профспілок до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
    Переможці і лауреати міського етапу конкурсу дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей - 2024" Славутицької міської організації Профспілки
    Траєкторія кар’єри випускників закладів вищої і фахової освіти: звіт МОНУ

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     




    Закон щодо об’єднання ПФУ й ФССУ підписано
    Закон щодо об’єднання ПФУ й ФССУ підписано
    21 жовтня повернуто з підписом Президента Закон України від 21 вересня 2022 року № 2620-IX «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України» (законопроєкт № 3663).

    Закон передбачає приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України.

    Зазначимо, що цей законопроєкт не підтримали профспілки й висловилися проти його прийняття.

    Як саме вплине на життя українців Закон 2620-IX

    Так, з 1 січня 2023 року Фонд соціального страхування України буде приєднано до Пенсійного фонду України

    Уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності й від нещасного випадку буде ПФУ та його територіальні органи, діяльність якого спрямовується і координується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення.
    Ініціатори законопроєкту вважають, що об’єднання структур ПФУ й ФССУ підвищить якість і виконання основних завдань, пов’язаних із соціальними виплатами.
    Однак, у законопроєкті № 3363 чітко не зазначено, хто саме буде надавати профільні послуги, пов’язані із соціальними виплатами, та контролювати фінансування тимчасової непрацездатності. У ФССУ майже 4000 вузькопрофільних фахівців із питань прийому заяв-розрахунків страхувальників, а в ПФУ таких фахівців немає.
    Таким чином Пенсійний фонд буде перевантажений різнорідними функціями, а отримати страхові виплати пересічним українцям буде ще важче.

    З моменту набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», змін зазнають також пенсійні й страхові виплати.
    Так, скасовується оплата за рахунок коштів соціального страхування лікування застрахованих осіб у відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.
    Окрім цього, вагітні жінки не отримають повну компенсацію під час «декретних» відпусток — передбачена лише часткова компенсація:
    скасується плата за інвалідні візки, протези, харчування, одяг, медичні чи соціальні допомоги для осіб з інвалідністю за кошти Фонду, як це було раніше;
    скасується право на пенсію з інвалідності тим, хто став особою з інвалідністю після нещасного випадку на підприємстві;
    замість путівок потерпілим будуть оплачувати лише проїзд до лікувальних закладів.

    Також у законопроєкті передбачено затвердження за кожним видом соціального страхування власну частку єдиного соціального внеску й складання окремих бюджетів, що має поліпшити обґрунтованість використання коштів і створить стимули до запровадження заходів, які зменшують соціальні ризики за кожним видом соціального страхування.

    Однак, Законом не передбачено створення комісій із соціального страхування на підприємствах і в організаціях, а рішення про призначення страхової виплати будуть приймати страхувальники або уповноважені ним особи.
    Цей Закон має набрати чинності з 1 січня 2023 року.
    У підсумку можна зазначити що Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не містить чіткого визначення, як саме ПФУ надаватиме послуги у сфері соціальних виплат, ускладнює можливість отримання страхових виплат, які наразі надаються ФССУ автоматично.

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024