• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Зарплату вчителів дофінансують із залишків освітньої субвенції
    Зарплату вчителів дофінансують із залишків освітньої субвенції
    Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев в інтерв’ю «Укрінформ» розповів про фінансування освітньої галузі у 2023 році.
    Передбачена на наступний рік освітня субвенція, за рахунок якої виплачується заробітна плата вчителям, буде на 10% меншою ніж у 2022 році, але її скорочення буде компенсовано за рахунок залишків субвенції, що накопичилися у попередні періоди.

    «Щодо освітньої субвенції, на яку зазвичай припадає левова частка видатків на галузь, розумію, що питання украй чутливе, бо стосується кожного педагогічного працівника. Якщо спрощено ‒ це ресурс для їхньої зарплатні. Передбачена на наступний рік субвенція і справді “скромніша” за цьогорічну. 87 мільярдів гривень, тобто на 10% менше, ніж уточнений план 2022 року. Та водночас побоювання, що грошей не вистачить і вчительські зарплати доведеться скорочувати, безпідставні», – зазначив Єрмоличев.

    Він зауважив, що аналіз практики освоєння й розподілу субвенції свідчить про те, що ці кошти ніколи повністю не витрачаються, а частина осідає на рахунках.
    «Ні, гроші не розкрадаються і не зникають деінде. Річ у тім, що формула освітньої субвенції передбачає стимулювання якісної мережі шкільних закладів. Сформувавши таке якісне й оптимізоване освітнє середовище, деякі громади можуть заощаджувати частину наданих державою грошей і накопичують перехідні залишки, щоб у наступні роки витрачати їх на оновлення матеріально-технічної бази», – каже заступник міністра фінансів.
    За його даними, за звичайних обставин Міністерство фінансів ставиться до цього з розумінням й підтримує відповідні ініціативи. Але в умовах війни не можна дозволити, щоб в країні 5-6 млрд грн щороку лежали без руху на рахунках місцевих бюджетів.

    «Хочемо, щоб ці кошти працювали передовсім у сфері освіти. Для розуміння: станом на 1 листопада неосвоєні залишки субвенції сягали 8,1 мільярда гривень, водночас за поточний рік вони збільшилися на 2,5 мільярда».

    Урядовий портал

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024