• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Засідання Ради Київської обласної організації Профспілки
    Визначено переможців ХІІІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2024»
    Звернення Профспілок до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     




    ЗАЯВА Федерації профспілок України

    щодо спроб окремих органів виконавчої влади обмежити права застрахованих осіб та їх
    представників у сфері соціального і пенсійного страхування

    Федерація профспілок України висловлює глибоку стурбованість спробами окремих органів виконавчої влади обмежити права застрахованих осіб та їх представників у сфері соціального і пенсійного страхування.
    Так, Головне контрольно-ревізійне управління, не маючи жодного функціонального відношення до управління соціальним страхуванням, ігноруючи засади трипартизму, у квітні ц.р. виступило з ініціативою передати управління коштами загальнообов’язкового державного соціального страхування у відання Мінпраці, що реально відсторонює самих платників страхових внесків від управління відповідними фондами.
    Держфінпослуг днями виніс на обговорення законопроект щодо скасування страхових виплат певним категоріям працівників за основними видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.
    Водночас, як реакція на дії органів влади, деякими народними депутатами України внесено до парламенту законопроекти, якими передбачено перекласти контроль за сплатою страхових внесків на податкові органи, обмеживши в цих повноваженнях самі страхові фонди.
    Владними структурами, окремими науковцями внесено пропозиції на розгляд відповідної робочої групи Комітету з економічних реформ при Президентові України щодо проекту Стратегії пенсійної реформи, які розцінюються профспілками як активний наступ на законні права пенсіонерів. Пропонується покращити фінансовий стан Пенсійного фонду за рахунок підвищення пенсійного віку, збільшення страхових внесків із заробітної плати працюючих, подовження страхового стажу, що дає право на призначення пенсій.
    У всіх випадках явно проглядається намір стабілізувати страхову систему обмеженнями розмірів страхових виплат, домогтися будь-якою ціною взяття під одноосібний контроль держави коштів страхових фондів, замість того, щоб наповнювати фонди за рахунок розширення зайнятості, підвищення зарплат, скорочення невиправданих пільг зі сплати внесків.

    Нагадуємо, що кошти фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування належать застрахованим особам, законодавство забороняє включати їх до державного бюджету, представники платників страхових внесків наділені законним правом участі в управлінні цими фондами.
    Будь-які спроби протиправно усунути представників роботодавців і профспілок від участі в управлінні страховою системою мають отримати належну оцінку з боку керівництва Уряду.
    Як відомо, законодавством України головним органом у системі органів виконавчої влади з питань державної політики у сфері соціального страхування визначено Міністерство праці та соціальної політики України. Тому саме це міністерство має бути компетентним і відповідальним за розроблення, просування в системі виконавчої влади проектів нормативно-правових актів з питань соціального страхування.
    Звертаємось до Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. з вимогою зупинити стихію некомпетентних, протиправних ініціатив керівників окремих органів виконавчої влади, спрямованих на обмеження участі соціальних партнерів в управлінні соціальним страхуванням та прав застрахованих осіб, забезпечити дотримання базових принципів побудови і системність у продовженні реформи соціального страхування.

    Президія Федерації профспілок
    України

    21 квітня 2010 року

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024