• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Звернення Профспілок до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
    Переможці і лауреати міського етапу конкурсу дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей - 2024" Славутицької міської організації Профспілки
    Траєкторія кар’єри випускників закладів вищої і фахової освіти: звіт МОНУ

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     




    Час повертатися до практики діяльності профспілкових інспекцій
    Час повертатися до практики діяльності профспілкових інспекційЗокрема про таке йшлося під час проведення семінару-навчання профспілкового активу Київської області, що відбувся 2 березня у залі засідань облпрофради.

    Семінар провела керівник управління захисту трудових і профспілкових прав Департаменту правового захисту апарату ФПУ Ірина Сидоряк. У роботі взяв участь Голова Київської облпрофради Валентин Кононенко.

    Основною темою для обговорення цього разу стала ситуація з організацією та впровадженням громадського контролю за виконанням законодавства про працю. Учасники дискусії зазначили, що не зважаючи на утворення і діяльність Державної інспекції праці, її територіальних осередків, існує ціла низка проблем, пов’язаних зі здійсненням контролю у цій сфері. На думку учасників семінару, ця робота ведеться мало ефективно, тому участь профспілок тут конче потрібна.

    Нагадаємо, що така практика існувала раніше й тепер, згідно зі ст. 21. Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", профспілки мають право на здійснення громадського контролю за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та про охорону праці та ін. У разі загрози життю або здоров’ю працівників профспілки мають право вимагати від роботодавця негайного припинення робіт на робочих місцях, виробничих дільницях, у цехах та інших структурних підрозділах або на підприємстві в цілому на час, необхідний для усунення загрози життю або здоров’ю працівників.

    Профспілки мають право на проведення незалежної експертизи умов праці, а також об’єктів виробничого призначення, що проектуються, будуються чи експлуатуються, на відповідність їх нормативно-правовим актам з питань охорони праці, брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і профзахворювань на виробництві та давати свої висновки про них.

    Для здійснення цих функцій профспілки, їх об’єднання можуть створювати служби правової допомоги та відповідні інспекції, комісії, затверджувати положення про них. Уповноважені представники профспілок мають право вносити роботодавцям подання, які є обов’язковими для розгляду роботодавцями, та одержувати від них аргументовані відповіді.

    Учасники семінару дійшли висновку, що потрібно відроджувати інститут громадських інспекторів праці і профспілки здатні активно долучитися до цієї роботи.

    До речі, питання щодо вдосконалення роботи членських організацій ФПУ з питань здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю планується розглянути на одному із засідань Президії ФПУ.

    Медіа-центр ФПУ

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024