• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Визначено переможців ХІІІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2024»
    Звернення Профспілок до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
    Переможці і лауреати міського етапу конкурсу дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей - 2024" Славутицької міської організації Профспілки

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     




    Пенсійна система має бути справедливою
    Пенсійна система має бути справедливою22 березня у Києві у Будинку спілок під головуванням заступника Голови ФПУ С.М.Кондрюка відбулася фахова дискусія з метою вироблення позиції профспілок щодо існуючої практики виплати пенсій окремим категоріям працівників.

    У дискусії взяли участь представники Всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань, що входять до ФПУ. Під час розмови наголошувалося на тому, що в Україні пенсійне забезпечення регулюється Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Разом з тим, для окремих категорій працівників, при наявності певних умов, пенсійне забезпечення регулюється окремими законодавчими атами, згідно з якими їм призначаються так звані «спеціальні пенсії». Зокрема такі пенсії можуть призначатися: народним депутатам України, суддям, прокурорським працівникам, працівникам митної служби, дипломатичним працівникам, науковим і науково-педагогічним працівникам, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування тощо.

    С.М.Кондрюк зазначив, що ситуація з оплатою праці працівників бюджетної сфери, зокрема, освітян, медичних працівників та ін., характеризується тим, що зазначені категорії не отримують зарплату у обсязі, який встановлено чинним законодавством і нібито гарантовано. Через таку ганебну практику працівники бюджетних галузей отримують невелику зарплату, що тягне за собою недоотримання десятків тисяч грн. щорічно, а згодом стає причиною нарахуванням їм маленької, у порівнянні з іншими категоріями громадян, пенсії. С.М.Кондрюк вважає, що пенсія вчителя не може бути меншою, ніж середньостатистична, яка нараховується для інших пенсіонерів, тим більше існує Національна доктрина розвитку освіти, схвалена Указом Президента України від 17.04.2002р., де передбачено, що «Держава створює умови для встановлення педагогічним працівникам пенсійного забезпечення на рівні 80 - 90 відсотків їх заробітної плати.» У зв’язку з цим Профспілка працівників освіти і науки України неодноразово порушувала питання про виконання зазначеної Доктрини. Слід зазначити, що в минулі роки народними депутатами України на розгляд Верховної Ради України вносилися законопроекти про призначення пенсій педагогічним працівникам (а окремі - також і працівникам охорони здоров'я) в розмірі 80-90 відсотків від їх заробітку. Проте, вони були відхилені через брак коштів.

    ФПУ неодноразово порушувала питання про необхідність усунення існуючого значного розриву між розмірами спеціальних пенсій та пенсій на загальних підставах і забезпечення переходу до прийняття нового пенсійного законодавчого акта з метою призначення та обчислення пенсій за єдиними базовими принципами.

    Такі вимоги передбачались, зокрема, у Резолюціях з'їзду, рішеннях Ради та Президії ФПУ, у зверненнях до вищих державних
    органів. Ось деякі приклади: Постановою Президії ФПУ (червень 2002р.) «Про хід виконання Резолюції III з'їзду ФПУ щодо пенсійного забезпечення трудящих» було визначено необхідність активізувати дії ФПУ щодо встановлення справедливості при визначенні розмірів пенсій для різних категорій працівників. У Зверненні Ради ФПУ від 21.04.2004 р. до Президента України щодо проведення пенсійної реформи та питань загальнообов'язкового державного соціального страхування було зазначено, що в ході пенсійної реформи не реалізовано головного конституційного принципу щодо рівності прав громадян на пенсійне забезпечення, а тому пенсійна реформа потребує відповідних коректив.

    У Зверненні V З'їзду Федерації профспілок України "Про систему соціального страхування та посилення соціального захисту громадян" (квітень 2006 р.) звернено увагу вищих державних органів на необхідність забезпечення на принципах справедливості та соціальної рівності визначення розмірів пенсій залежно від заробітної плати та страхового стажу.

    Програмою дій ФПУ, затвердженою постановою V з'їзду ФПУ від 05.04.2006р. № 5з-3, було передбачено, що ФПУ домагатиметься запровадження єдиної пенсійної системи для всіх працюючих.

    Постановою Президії ФПУ від 23.12 2011р. «Про подальші дії ФПУ, спрямовані на забезпечення пенсійних прав громадян» дано доручення керівництву ФПУ в роботі з Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством соціальної політики України, Пенсійним фондом України, об'єднаннями роботодавців домагатися поступового переходу до призначення пенсій для всіх категорій працівників за єдиними нормами пенсійного забезпечення.

    У підсумку учасниками фахової дискусії було ухвалено рішення підготувати офіційного листа до Кабінету міністрів України, де викласти позицію профспілок. С.М.Кондрюк на завершення наради наголосив на тому, що позиція профспілок у такому важливому соціальному питанні як пенсійне забезпечення, має бути консолідованою.



    Соціального-економічний департамент ФПУ

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024