• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Звернення Профспілок до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
    Переможці і лауреати міського етапу конкурсу дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей - 2024" Славутицької міської організації Профспілки
    Траєкторія кар’єри випускників закладів вищої і фахової освіти: звіт МОНУ

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     




    Профспілкова позиція врахована Урядом
    Профспілкова позиція врахована УрядомНа засіданні Уряду 17 жовтня одним з питань порядку денного розглядався проект Закону України «Про основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру».

    Цей Закон визначає основні засади реалізації державної політики у сфері суспільних відносин профілактики невиробничого травматизму і спрямованої на забезпечення безпечних умов життя та діяльності людини.

    Профспілки вважають, що проблему невиробничого травматизму не можна розглядати окремо від питань безпеки життєдіяльності людини і збереження трудового потенціалу, тому на запит Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці СПО профспілок попередньо направляв свої пропозиції та зауваження до цього законопроекту. На жаль, розробники законопроекту врахували лише незначну частину профспілкових пропозицій, а у пояснювальній записці до нього зазначили, що "проект Закону не стосується соціально-трудової сфери, тому не потребує визначення позиції уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та всеукраїнських організацій роботодавців".

    У своєму виступі під час обговорення цього питання на засіданні Уряду заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий, який представляв позицію профспілок, звернув увагу на позитивні чинники, пов’язані із ухваленням цього нормативного акту, тому що, масштаби людських втрат дуже великі – за деякими даними, щорічно від травм, нещасних випадків, аварій та ін. в Україні гинуть десятки тисяч громадян, серед яких, половина є членами профспілок.

    Крім того, за останні роки набирає поширення практика переведення в процесі розслідування виробничих травм у категорію невиробничих в результаті чого тисячі потерпілих або членів їх сімей лишаються соціального захисту.

    - Потрібно захистити людей від загибелі, - наголосив Г.В.Осовий, - профспілки законопроект підтримують – він дуже важливий і потрібний, тому що не тільки сприятиме формуванню державної політики у сфері профілактики невиробничого травматизму, а також визначить інституції, що відповідатимуть за її реалізацію. В тому числі буде регламентована участь громадськості й громадських організацій у цій сфері. Ми вважаємо, що ухвалення цього закону матиме позитивний вплив на посилення соціального захисту громадян, - підкреслив Г.В.Осовий.

    Під час обговорення законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо програм економічного і соціального розвитку» представник СПО профспілок Г.В.Осовий висловив заперечення профспілкової сторони стосовно виключення з чинного закону про соціальний діалог в Україні положення щодо розгляду сторонами аспектів розвитку в галузях економіки на середньостроковий період і запропонував не виключати його, а відтворити у тій редакції, як це міститься в редакції Закону про державне прогнозування та розроблення програм соціально-економічного розвитку від 17.05.2012 р. Прем’єр-міністр дав доручення Мінекономіки доопрацювати законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо програм економічного і соціального розвитку» з урахуванням пропозиції профспілок.

    Таким чином, досягнуто домовленості, що на рівні галузей буде збережено норму щодо розроблення спільно сторонами роботодавців і профспілок прогнозів розвитку галузі на певний період.


     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024