• Головна
  • Структура
  • Статут
  • Офіційні документи
  • Правовий захист
  • Охорона праці
  • Контакти
  • Фотогалерея
  • Консультації


    Останні новини

    Україна перейде на літній час: як і коли переводять годинники
    Пенсії і доплати-2024: що зміниться з 1 квітня
    Підсумки обласного етапу конкурсу "Охорона праці очима дітей - 2024"

    Вісті з районів

    Вітання


    Організаційні ланки


    Децентралізація


    Корисні посилання

    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31




    Щодо надбавки 20%
    Щодо надбавки 20%На численні звернення працівників галузі щодо застосування постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 88 « Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373» (далі-Постанова № 88) обласна організація Профспілки повідомляє, що цією постановою норму про надбавку педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування, що визначалася у фіксованому розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), змінено на норму про її встановлення у граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).
    Таким чином, розмір надбавки за престижність педагогічним працівникам зазначених категорій навчальних закладів не скасовується, а встановлюється у граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), тобто може коливатися, але не перевищувати 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).
    При цьому така надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.
    Також, Постановою № 88 встановлюється жорстка норма: розмір надбавки за престижність встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці, тобто розмір цієї надбавки буде цілком залежати від фонду оплати праці.
    Разом з тим, при встановленні надбавок за престижність необхідно враховувати що відповідно:
    1. Статті 58 Конституції України нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
    2. Статті 247 Кодексу законів про працю України та статті 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» вирішення питань оплати праці, розмірів надбавок в установі, організації здійснюється власником або уповноваженим ним органом разом з виборним органом первинної профспілкової організації.
    3. Статтей 21, 22 Закону України «Про оплату праці» суб’єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами та колективними договорами.
    4. Пункту 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України № 102 від 15.04.1993, встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Крім того, у пункті 76 цієї Інструкції говориться лише про зміни розміру заробітної плати впродовж навчального року у випадках, коли педагогічним працівникам з незалежних від них причин зменшується протягом навчального року навантаження порівняно з навантаженням, встановленим їм при тарифікації.
    5. Частини 4 статті 77 Бюджетного кодексу України обласні, районні, селищні, сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів враховують у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством умов оплати праці.
    6. Пункту 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228, під час визначення обсягів видатків бюджету головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ, обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності, необхідності погашення дебіторської і кредиторської заборгованості та реалізації окремих програм і намічених заходів щодо скорочення витрат у плановому періоді.
    Обов’язковими є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними коштами видатків на оплату праці з нарахуваннями, виплату стипендій, а також на господарське утримання установ.
    Також повідомляємо, що в Окружному адміністративному суді міста Києва триває провадження в адміністративній справі за позовом ЦК Профспілки працівників освіти і науки України до Кабінету Міністрів України про визнання протиправними та скасування постанов від 25.03.2014 № 88 та № 89 (набрали чинності з 11 квітня 2014 р.)

     
    Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України © 2010 - 2024